52 winkels 52 weken belicht

Bergpolder is een wijk met veel kleinschalige winkelbedrijven in Rotterdam. Niet uniek, wel bijzonder.

Bij de bouw van de wijk vanaf 1930 werden winkelpanden standaard in de ‘plint’ van woonblokken opgenomen. In die tijd was dat heel gewoon, want winkels maakten onderdeel uit van de wijk. Waar zou je anders je boodschappen moeten halen?

Er is sinds die tijd veel veranderd. Winkels zijn nu vaak geconcentreerd in winkelcentra, die soms buiten woonwijken liggen. We rijden er even met de auto naar toe. Dat vinden we heel gewoon. Toch vinden we het ook gewoon dat er buurtwinkels zijn: de bakker, kapper, stomerij, bloemenwinkel, café, kruidenier, fietsenmaker en afhaalchinees. We zouden het raar vinden om daarvoor naar een winkelcentrum te moeten reizen. Het is handig om die bedrijven dicht bij huis te hebben.
Bergpolder heeft daarnaast nog allerlei bijzondere winkels en specialisten op allerlei terrein: wonen, kleding, hobby, techniek, gezondheid en veel meer.

Die winkelbedrijven zorgen voor dat extra beetje dynamiek in de wijk. Ze houden de wijk levendig en aantrekkelijk en zorgen voor werkgelegenheid. Daarbij: wat zou de wijk er vreselijk kaal en akelig uitzien zonder de buurtwinkels.

Daarom dit afficheproject. Om je voor het eerst of opnieuw kennis te laten maken met al die buurtwinkels. En natuurlijk om je aan te moedigen daar boodschappen – in welke vorm dan ook – te doen. De winkeliers heten je van harte welkom!

BERGPOLDER ONDERNEEMT belicht 52 bedrijven 52 weken lang. In alle deelnemende buurtwinkels hangt het komende jaar elke week een nieuw affiche van één van die bedrijven. Naast de affiches zijn ze blijvend terug te vinden op dit blog.